• Menu
  • Menu
Backpacken door Vietnam

Backpacken door Vietnam: kosten, tips & de 4 mooiste plekken

Wil jij gaan backpacken door Vietnam? Bekijk hier de highlights die je niet mag missen & dé tips voor jouw ideale reis!

Waarom Vietnam?

Vietnam is één van mijn favoriete landen! Het is een heel veelzijdig land met prachtige landschappen. Je hebt er heerlijk eten, zoals natuurlijk de bekende Loempia’s, maar ook minder bekende gerechten. Mijn favoriet is Bahn Xeo: een knapperige gevulde rijstpannenkoek. Ook is Vietnam één van de goedkoopste landen in Azië. Ideaal dus voor reizigers die wat minder te besteden hebben.

Dé highlights van Vietnam

Er is zoveel te zien in Vietnam dat het moeilijk is om er maar een paar highlights uit te kiezen. Maar hieronder mijn persoonlijke favorieten:

Ha Giang Loop

Ha Giang Loop

Als je van een beetje avontuur houdt, mag je dit echt niet missen! De Ha Giang Loop rijd je in 4 dagen op de scooter door het prachtige noorden van Vietnam. Liever niet zelf rijden? Dan kun je achterop bij een 'easyrider'.

Reisblog voor backpackers en soloreizigers

Ha Long Baai

Halong Bay is één van de New7Wonders of Nature en dat is niet voor niks. Het is hier namelijk echt waanzinnig mooi! Aanrader: doe een meerdaagse cruise door deze baai en ervaar de schoonheid van Vietnam.

Hang Mua Tam Coc

Ninh Binh (Tam Coc)

Ninh Binh is een prachtige omgeving! Je kunt hier veel activiteiten doen, zoals een boottocht op de Tam Coc rivier, naar het uitzichtpunt bij de Mua Cave en één van de prachtige nationaal parken bezoeken.

Wat te doen in Hoi An, Vietnam

Hoi An

Iets heel anders dan de prachtige landschappen van Ninh Binh en Halong Bay, maar ook echt een plek waar je geweest moet zijn. Hoi An is een heel gezellig stadje met veel gekleurde lantaarns, ook wel ‘city of lanterns’ genoemd.

Reisroute Vietnam

Veel reizigers nemen min of meer dezelfde route door Vietnam. Vietnam is namelijk een smal lang land en dat betekent dat je eigenlijk alleen voor Noord naar Zuid of andersom kunt gaan. Hierdoor is het ook een ideaal land om alleen te reizen en andere backpackers te ontmoeten. Veel mensen die je ontmoet zullen namelijk dezelfde route nemen, waardoor je snel reizigers ontmoet waar je samen mee kunt reizen.

Lees ook: Reisroute Vietnam voor 2, 3 of 4 weken rondreizen

Wat kost backpacken door Vietnam

Zoals eerder vermeld is Vietnam één van de goedkoopste landen van Azië. Backpacken door Vietnam hoeft dus helemaal niet duur te zijn! Natuurlijk hangt het er wel vanaf hoe luxe je wilt reizen en of je bijvoorbeeld dure tours wilt gaan doen.

Hieronder heb ik de gemiddelde kosten in 3 verschillende prijsklassen voor je op een rijtje gezet. De kosten zijn onderverdeeld in accommodatie, transport, eten & drinken en activiteiten.

Low-budget
1/5
1
per dag
Gemiddeld
3/5
1
per dag
Luxe
5/5
1
per dag

Lees ook: De 27 leukste hostels in Vietnam

Beste reisperiode Vietnam

Vietnam is een heel lang smal land, waardoor het klimaat in verschillende delen van het land verschilt. In het noorden wordt het in de winter wat kouder en in centraal Vietnam heb je meer kans op tropische stormen gedurende het regenseizoen. Over het algemeen geldt dat de beste reisperiode van maart t/m mei is. In deze periode heeft het hele land goed weer zonder al te veel regen. Ook is het dan geen hoogseizoen, dus zul je minder andere toeristen tegen komen.

Lees ook: Vietnam – Beste Reisperiode voor elk gebied

Tips voor backpacken door Vietnam

Regel van tevoren een visum

Om Vietnam binnen te komen met een Nederlands of Belgisch paspoort heb je een e-visum nodig. Deze kun je aanvragen via de website van de Vietnamese immigratiedienst. Let op: je hebt veel (Nederlandse) websites waar je ook een e-visum kunt aanvragen, maar hier betaal je onnodig extra kosten voor.

Lees ook: Vietnam – e-visum aanvragen zonder fee

Zorg voor de juiste medische of reisverzekering

Voor Vietnam is op dit moment geen vaccinatiebewijs meer nodig. Wel heb je een geldige medisch of reisverzekering nodig die behandeling voor COVID-19 dekt. Deze verzekering moet een dekking hebben tot minimaal $10.000. Om gebouwen in Vietnam binnen te komen, heb je de PC-COVID app ( App Store / Google Play) nodig.

Laat je vaccineren tegen DTP en Hepatitis A

Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aangeraden als je naar Vietnam gaat. Heb je deze nog niet? Dan is het aan te raden om je hiervoor alsnog te laten vaccineren. Dit is overigens niet verplicht om het land in te komen.

Mijn favoriete reisaccessoires voor Vietnam

Hieronder vind je een aantal van mijn favoriete reisaccessoires. Deze artikelen zijn super handig om mee te nemen naar Vietnam, maar eigenlijk voor elke (backpack)trip.

Veelgestelde vragen

Backpacken door Vietnam

Vietnam is een veilig land, maar er zijn wel een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden. Let goed op je spullen op drukke en toeristische plekken. Hier kunnen namelijk zakkenrollers actief zijn. Ook komt het soms voor dat buitenlanders gedrogeerd en beroofd worden. Laat dus nooit je drankje zomaar ergens staan. Tussen mei en november komen tropische stormen voor. Reis je tijdens die periode (wat prima kan!) houd dan het nieuws in de gaten, zodat je op de hoogte bent van als er een storm aankomt.

De beste reisperiode is van maart t/m mei, maar ook in andere maanden kun je prima reizen in Vietnam. Tussen mei en november kunnen er wel tropische stormen voorkomen. Reis je in die periode? Houd dan het weerbericht/nieuws in de gaten.

Lees ook: Vietnam – Beste Reisperiode voor elk gebied

Vietnam is één van de goedkoopste landen in Azië. Als je heel zuinig bent, kun je al backpacken in Vietnam met een dagbudget van rond de 30 euro.

Er zijn geen rechtstreekse vluchten van Nederland naar Vietnam. Daarom duurt het vliegen wat langer. Je bent minimaal 15 uur onderweg om in Vietnam te kopen. Vanuit Frankfurt gaan er wel rechtstreekse vluchten naar Vietnam. Die vlucht duurt ongeveer 11,5 uur.

Kijk voor goedkope vliegtickets op Skyscanner.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *