• Menu
 • Menu
Pico do Arieiro naar Pico Ruivo hike

Pico do Arieiro – Pico Ruivo | mooiste hike van Madeira (PR1)

Inhoudsopgave  

De hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is wat mij betreft de mooiste hike van Madeira. Het is best een uitdagende hike, want je moet veel trappen op en af, maar dat is het meer dan waard! Je loopt namelijk over smalle weggetjes langs waanzinnige uitzichten en door bijzondere landschappen. 

Als je de hike één richting oploopt is deze totaal ca. 9 km lang en ben je ongeveer 4,5 uur onderweg. Je loopt dan van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en eindigt vervolgens bij Achada do Teixera. Ga je heen en terug dan loop je ruim 12 km en ben je gemiddeld 6 uur bezig. 

PR1. Vereda do Areeiro

 • 📏 Lengte: 6,1 km (Pico do Arieiro – Pico Ruivo)
 • 🕐 Duur: ca. 3 uur
 • 📈 Hoogteverschil: 750 m (ca. 300 m omlaag en ca. 350 omhoog)

Vereda do Areeiro is een hike langs de 3 hoogste pieken van Madeira. Je start bij Pico do Arieiro (1818 m), komt vervolgens langs Pico das Torres (1851 m) en eindigt bij Pico Ruivo (1862 m). Onderweg moet je een aantal tunnels door en kom je langs steile hellingen.

Westelijke en oostelijke route

Vroeger kon je kiezen of je de westelijke of oostelijke route wilde lopen. De oostelijke route is echter al heel lang afgesloten en het ziet er niet naar uit dat deze nog open gaat. Je kunt dus alleen de westelijke route lopen die door een aantal tunnels gaat.

Eindpunt

Vanaf Pico Ruivo kun je doorlopen naar de parkeerplaats bij Achada do Teixera (2,8 km) of je kunt de route weer terug lopen naar Pico Arieiro.

PR1.2 Vereda do Pico Ruivo

 • 📏 Lengte: 2,8 km (Achada do Teixera – Pico Ruivo)
 • 🕐 Duur: ca. 1,5 uur
 • 📈 Hoogteverschil: 270 m

Pico Ruivo is het hoogste punt van Madeira. Als je geluk hebt, heb je hier een waanzinnig uitzicht, maar soms is de top bedekt met wolken (zoals bij mij) en zie je helemaal niets. 

Je kunt hierheen lopen als onderdeel van de hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo, maar je kunt ook alleen het stuk van Achada do Teixera naar Pico Ruivo en terug lopen. Achada do Teixera is de plek waar de parkeerplaats is.

 

Tips Pico do Arieiro – Pico Ruivo hike

 • Begin de hike met zonsopkomst, zodat je een waanzinnig uitzicht hebt!
 • De beste plek om de zonsopgang of -ondergang te bekijken is rechts van waar de route begint. Je hebt daar een rotonde met aan de rechterkant een paadje. Als je dit paadje oploopt, kom je bij het uitzichtpunt. Op Google Maps staat dit aangegeven als Miradouro do Juncal.
 • Zeker als je vroeg op pad gaat, is het erg koud. Kleed je daarom warm aan met laagjes. Ik had een trui en jas aan, maar had het nog steeds koud in het begin. Het is zeker niet gek om een muts en/of handschoenen mee te nemen.
 • Trek waterdichte (wandel)schoenen aan met goede grip. Het kan namelijk glad zijn op de paden en in de tunnels kan het nat zijn.
 • Toen ik er was, waren alle wc’s op de route gesloten. Het is daarom handig om wat (biologisch afbreekbaar) wc-papier mee te nemen voor het geval dat.

Hoe kom je bij Pico do Arieiro?

Met een huurauto

Heb je een huurauto? Dan kun je naar Pico do Arieiro rijden en daar gratis parkeren. Wil je niet de hele hike lopen of is deze door slecht weer gesloten, dan kun je hier ook alleen de zonsopkomst of zonsondergang bekijken. De hike van Pico do Arieiro gaat één kant op. Je kunt er voor kiezen om weer terug te lopen of om een taxi (ca. € 70,-) terug te nemen vanaf Achada do Teixera. Een auto kun je eenvoudig huren via Rental Cars.

Met een tour

Je hebt verschillende tours waarmee je de hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo kunt doen. Sommigen regelen alleen het transport, terwijl je er ook voor kunt kiezen om de hele hike met een gids te lopen. Zelf koos ik voor een transfer die je voor zonsopgang bij Pico do Arieiro afzet. De zonsopkomst is hier namelijk waanzinnig mooi! Ik werd om 5:30 opgehaald in Funchal om om 7:00 uur de zonsopkomst te bekijken. Om 12:00 uur werd ik vanaf Achada do Teixeria weer terug gebracht. 

Hier vind je een overzicht van alle mogelijke tours en transfers.

Met de bus

Het is niet mogelijk om hier met de bus te komen. Heb je geen huurauto dan raad ik aan om een transfer te regelen. Dit kan al vanaf € 33,- per persoon. 

Kaart Pico do Arieiro

Andere hikes in Madeira

Een andere mooie hike in Madeira is de Levada 25 Fontes + Risco waterval hike op Madeira (PR6)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *