• Menu
  • Menu
Alleen reizen tips voor veiligheid

Alleen reizen: tips voor veiligheid & meer

Inhoudsopgave  

Ga jij alleen reizen? Wat goed! Soloreizen geeft je niet alleen heel veel vrijheid, het is ook goed voor je zelfvertrouwen en het maakt je zelfstandiger. En het is natuurlijk een geweldig avontuur! Of je nu een weekendje in Europa blijft of een lange verre reis gaat maken, met deze tips voor soloreizen zorg je ervoor dat alles soepel verloopt.

Tips voor de voorbereiding

Zeker als je de eerste keer alleen gaat reizen, kan dat best spannend zijn. Daarom is het fijn om je goed voor te bereiden, zodat je je geen zorgen hoeft te maken;)

1.     Lees je goed in.

Koop een Lonely Planet of andere reisgids van je bestemming en bepaal jouw must-sees. Op basis hiervan kun je een route maken die langs al jouw must-sees gaat. Natuurlijk kun je ook online veel voorbeeldroutes en bezienswaardigheden vinden. Ik maak meestal een globale planning die eigenlijk altijd weer helemaal aangepast wordt tijdens mijn reis;) Maar dat geeft me we heel veel rust van tevoren. Je kunt ook mijn reisroutes bekijken voor inspiratie.

Lees ook: De 9 leukste reisboeken voor soloreizigers en backpackers

2.     Wees flexibel.

Als je gaat rondreizen is het eigenlijk altijd fijn om flexibel te zijn, maar als soloreiziger nog meer. Wanneer je leuke mensen ontmoet, kun je dan namelijk je plannen wat aanpassen en een stukje samen reizen. Als je daar zin in hebt natuurlijk! En als je het ergens totaal niet naar je zin hebt, reis je gewoon gelijk door naar een andere plek.

Ik boek altijd alleen accommodatie voor de eerste nacht of de eerste twee nachten. Reis je in het hoogseizoen of ben je bang dat een bepaalde accommodatie vol gaat raken, dan kun je op booking.com vaak boeken met gratis annuleren.

Tips voor veiligheid

Veel mensen denken dat alleen reizen niet veilig is, maar dat is helemaal niet waar. Natuurlijk heb je bestemmingen die wat minder veilig zijn en moet je wel voorzichtig zijn. Met deze tips komt dat helemaal goed.

3.     Check van tevoren hoe veilig een plek is en waar je op moet letten.

Dit kun je doen op Nederland Wereldwijd. Als je bij het betreffende land klikt op veiligheidsrisico’s krijg je een overzicht met voorzorgsmaatregelen die je moet nemen en oplichtingstrucs waar je op moet letten. Als je alleen reist, is het extra belangrijk om je aan de voorzorgsmaatregelen te houden.

4.     Vertel niet aan iedereen dat je alleen bent

Aan andere backpackers en in hostels kun je natuurlijk gewoon vertellen dat je alleen reist. Maar als een vreemde op straat je dit vraagt, is het slimmer om te zeggen dat je samen met iemand bent.

Tips om in contact te komen met andere reizigers

Veel mensen die voor het eerst alleen reizen, zijn bang dat ze geen leuke mensen tegen komen. Ik kan je bijna verzekeren dat je sowieso leuke travelbuddies of lieve locals zal ontmoeten. Zeker als je onderstaande tips volgt.

5.     Slaap in een hostel.

Een hostel is de perfecte plek om mensen te ontmoeten en ook nog een goedkope optie voor soloreizigers. Vind je het niet fijn om met anderen op een kamer te slapen? Veel hostels hebben ook privékamers. Op booking.com en hostelworld vind je een groot aanbod. Kijk vooral even bij de reviews. Daar staat vaak bij of het een sociaal hostel is en je er makkelijk mensen ontmoet.

Bekijk ook mijn hosteltips.

6.     Doe een tour

Mee gaan met een tour is ook een goede manier om leuke mensen te vinden. De kans is dan ook heel groot dat je mensen ontmoet met dezelfde interesses. Een pub crawl heeft namelijk een hele andere doelgroep dan een historische stadstour. Zelf ben ik erg fan van Free Walking Tours om een stad te ontdekken. Op deze website kun je ook veel leuke tours en activiteiten vinden en boeken.

7.     Word lid van een Facebookgroep

Wil je liever van tevoren al wat reismaatjes spreken, dan kun je je ook aanmelden bij een van de vele Facebook groepen. Je kunt hier mensen vinden die rond dezelfde tijd naar een land reizen en ook al je vragen stellen.

8.     Laat je toevoegen in een Whatsapp groep

Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je je ook laten toevoegen in een Whatsapp groep. Dit kan vaak via bovengenoemde facebookgroepen.

Tips om je niet te vervelen

Veel mensen die voor de eerste keer alleen reizen, zijn bang om zich te vervelen. Bijvoorbeeld als ze alleen moeten eten. Hieronder een aantal tips om dat tegen te gaan, al is het soms ook heel fijn om gewoon even te genieten;)

9. Neem een e-reader of een boek mee.

Mijn e-reader gaat altijd mee op reis. Ik gebruik hem vooral bij lange busritten of als ik even aan het relaxen ben op een idyllisch strand. Het kan ook fijn zijn als je een keer alleen uit eten gaat, zodat je wat te doen hebt tijdens het wachten. Geen fan van lezen? Dan kun je ook je reisgids meenemen.

10. Luister naar podcasts of luisterboeken.

Luisterboeken zijn echt mijn favoriet tijdens het rijden of als je ergens in een prachtige omgeving bent. Zo kun je wel genieten van de mooie omgeving, maar hoef je je niet te vervelen. Op Podimo vind je veel goede luisterboeken en exclusieve podcasts. Via deze link krijg je 2 maanden gratis!

Hopelijk heb je wat aan deze alleen reizen tips. Ga je backpacken in Azië? Lees dan ook Backpacking Azie: alles wat je moet weten + 7 slimme tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *