• Menu
  • Menu
Plitvice meren en watervallen Kroatie

Plitvice meren & watervallen in Kroatie: alles wat je moet weten

Inhoudsopgave  

De Plitvice meren en watervallen in Kroatie zijn een populaire bestemming en dat is niet voor niets! Plitvice is het grootste nationaal park van Kroatie en bestaat uit 16 prachtig gekleurde meren en wel 90 watervallen.

Je hebt verschillende routes om te lopen en 2 ingangen waar je kunt parkeren. Het is dus belangrijk dat je goed voorbereid bent. Alles wat je moet weten, lees je in deze blog.

Plitvice meren ingang 1 of 2

Belangrijk om te weten is of je de Plitvice meren via ingang 1 of 2 wilt bezoeken. Dit moet je namelijk opgeven bij het kopen van je ticket. Dit hangt af van de route die je wilt lopen. Ingang 1 bevindt zich bij de beneden meren en de Veliki Slap waterval, terwijl ingang 2 bij de boven meren ligt. Persoonlijk vond ik de beneden meren het mooist, maar vanaf boven heb je een heel gaaf uitzicht op de watervallen. Bedenk dus vantevoren of je alleen een deel van het park wilt zien of dat je het hele park wilt bekijken.

Wil je het hele park zien dan raden we aan om voor ingang 2 te kiezen. Hier is het meestal wat rustiger, maar verder maakt het eigenlijk niet uit. Bij het kopen van je ticket kun je ook zien hoeveel kaartjes er nog beschikbaar zijn per ingang.

Plitvice meren wandelroutes

Vanaf elke ingang heb je 4 wandelroutes die je kunt lopen. Het is handig om van tevoren alvast te kijken welke route je wilt doen. Ik raad route C of H aan. Daarmee zie je het hele park zonder dat je heel veel hoeft te lopen. De routes zijn nagenoeg hetzelfde, maar starten van een andere ingang. Vind je het juist leuk om veel te lopen? Dan kun je route K nemen, mits deze open is. Op deze site kun je dat checken. Wil je juist zo min mogelijk lopen? Dan raad ik route B aan.

Routes vanaf ingang 1

De routes vanaf ingang 1 zijn in het groen aangegeven.

  • Route A: 3,5 km | 2 – 3 uur

Als je route A neemt, loop je langs de Veliki Slap (hoogste waterval van Kroatie) en de beneden meren. Je gaat dan niet met het treintje en met de boot. Dit is de kortste route die je kunt nemen en daarom aan te raden als je maar heel weinig tijd hebt.

  • Route B: 4 km | 3 – 4 uur 

Bij route B loop je hetzelfde stuk als bij route A, maar ga je ook met de boot en trein. Met de boot vaar je het Kozjak meer over. Dit is een van de boven meren en het grootste meer van Plitvice. Daarna moet je nog een heel klein stukje lopen en ga je met een treintje weer terug. Deze route raad ik aan als je zo min mogelijk wilt lopen.

  • Route C: 8 km | 4 – 6 uur 

Met route C zie je het hele park en deze route is dan ook aan te raden als je bij ingang 1 parkeert. Je ziet alles wat je bij route B ook ziet, maar loopt ook een stuk langs de bovenmeren. Daarna neem je de lange treinroute weer terug.

  • Route K: 18,3 km | 6 – 8 uur

Route K is vergelijkbaar met route C, maar in plaats van met de boot en het treintje loop je het hele stuk. Dit is wel een lange wandelroute, dus alleen voor de echte hikers. Ook is deze route niet altijd open. Check dit dus even van tevoren als je van plan bent om route K te lopen.

Routes vanaf ingang 2

De routes vanaf ingang 2 zijn met oranje aangegeven.

  • Route E: 5,1 km | 2 – 3 uur

Als je route E neemt, ga je een klein stukje met de boot en loop je vervolgens langs de boven meren. Daarna ga je met het treintje weer terug. Deze route raad ik alleen aan als je een ticket koopt voor 2 dagen. Je kunt dan de ene dag deze route doen en de ander dag route A of B.

  • Route F: 4,6 km | 3 – 4 uur 

Route F is eigenlijk route B, maar dan andersom. Je vaart eerst met de boot het Kozjak meer over. Daarna loop je langs de beneden meren en vervolgens ga je met het treintje weer terug.

  • Route H: 8,9 km | 4 – 6 uur 

Route H is eigenlijk route C, maar dan andersom. Je loopt wel een klein stukje anders, omdat een deel eenrichtingsverkeer is. Als je bij ingang 2 parkeert, raad ik deze route aan, omdat je dan het hele park ziet.

  • Route K: 18,3 km | 6 – 8 uur

Deze route kun je vanaf beide parkeerplaatsen lopen.

Plitvice watervallen

In het Plitvice National Park bevinden zich wel 90 watervallen. De bekendste waterval is de Veliki Slap, ook wel Big Waterfall of Great Waterfall genoemd. Deze waterval is te zien bij de beneden meren. Route E is de enige route die deze waterval overslaat. Een andere prachtige waterval is Galovac. Deze is te zien bij de boven meren.

Plitvice tickets kopen

Het is slim om van tevoren tickets te kopen. Dan hoef je niet in de rij te staan en je bent zeker van een kaartje. Let er op dat je bij het kopen van een kaartje kiest voor de juiste ingang. Ben je student? Vergeet dan niet om een kaartje met korting voor studenten te kopen. Je moet ook gelijk een tijd kiezen. Het best is om voor een zo vroeg mogelijke tijd te gaan. Dan is het namelijk het rustigst in het park. Je mag tot een uur na de tijd op je ticket naar binnen. Als je bijvoorbeeld een kaartje koopt voor 8:00 mag je tussen 8:00 en 9:00 naar binnen.

Tickets kun je op deze site kopen.

Hoe naar Plitvice meren?

Je kunt eenvoudig zelf naar de Plitvice meren en waterallen rijden als je een auto hebt. Navigeer naar de parkeerplaats van de ingang waar je een ticket voor hebt en verder wijst het zich vanzelf. Ik raad wel aan om een nachtje hier in de buurt te overnachten. Dan kun je de volgende ochtend lekker vroeg naar het park, zodat het nog wat rustiger is. Ook is het een heerlijke omgeving om te verblijven.

Met een dagtour naar Plitvice

Heb je geen eigen vervoer dan kun je een dagtour naar Plitvice doen vanuit een van de grote steden in Kroatie, zoals Split, Zadar en Zagreb. Een dagtour naar de Plitvice meren en watervallen kun je boeken via deze website

Met de bus naar Plitvice

Je kunt ook zelf met de bus naar Plitvice gaan en daar vervolgens een nachtje blijven. Op deze website vind je de bustijden en kun je tickets boeken. 

Overnachten bij Plitvice meren

Het is het leukst om te overnachten in de buurt van de Plitvice meren. Je hebt dan de mogelijkheid om lekker vroeg naar het park te gaan, zodat het nog rustiger is. Ook is de omgeving waanzinnig mooi en zijn er veel leuke dingen te doen.

Je hebt niet veel hostels in de buurt, maar als je alleen reist dan raad ik het Falling Lakes Hostel aan. Dit is een leuk sociaal hostel en ideaal om leuke mensen te ontmoeten. Het zit ca. 20 km van de Plitvice meren vandaan (in Korenica), maar voor een paar euro brengen ze je naar het park.

Wil je wat dichterbij het park zitten dan heb je in Mukinje ook fijne accommodaties. Een goede low-budget optie voor twee personen is Guest House Wolf. Als deze vol zit is ook House Jezerka een hele fijne accommodatie voor een kleine prijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *