• Menu
  • Menu
Hoogste bergen Zuid-Amerika

Hoogste bergen Zuid-Amerika – Top 10 in het Andesgebergte

Inhoudsopgave  

De 10 hoogste bergen van Zuid-Amerika liggen allemaal in de Andes. Niet gek, want het Andesgebergte is de grootste bergketen ter wereld. Met wel 7.000 km lang loopt dit berggebied door 7 landen: Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela.

De Rainbow Mountain in de afbeelding hierboven hoort overigens niet bij de 10 hoogste bergen van Zuid-Amerika, maar hij verdient zeker een plekje in de top 10 mooiste bergen.

Top 10 hoogste bergen Zuid-Amerika

Hoogste bergen Zuid-Amerika Illimani

10. Illimani

⛰ 6.462 m – Bolivia

Illimani is nummer 10 in deze lijst met hoogste bergen van Zuid-Amerika. Deze iconische vulkaan is te zien vanuit de Boliviaanse hoofdstad La Paz, wat zorgt voor een prachtig uitzicht vanuit de kabelbaan door de stad. Een beklimming
duurt meestal 4 dagen en kan alleen van mei t/m oktober.

Hoogste bergen Zuid-Amerika - Sajama

9. Nevado Sajama

⛰ 6.542 m – Bolivia

Nevado Samaja is de hoogste berg van Bolivia. Een beklimming duurt 4 dagen en is ook geschikt voor beginners, omdat het geen technische klim is. Zorg wel dat je eerst goed geacclimatiseerd bent, voordat je met de klim begint. Net als
Illimani kun je Samaja alleen beklimmen van mei t/m oktober.

Hoogste bergen Zuid-Amerika Tupungato

8. Tupungato

⛰ 6.570 m – Argentinië/Chili

De Tupungato is een actieve vulkaan op de grens tussen Chili en Argentinië. De laatste uitbarsting was in 1986. Het is lastig om de top te bereiken via Argentinië, vanwege de wilde rivieren waar je dan langs moet. Daarom kiezen de meeste mensen om de berg te beklimmen vanuit Chili. Na ja de meeste, zoveel klimmers zijn er niet. De klim duurt dan ook wel tussen de 12 en 20 dagen!

Hoogste bergen Zuid-Amerika Yerupaja

7. Yerupaja

⛰ 6.634 m – Peru

Nevado Yerupaja ligt in het noorden van Peru. Het is een van de moeilijkst te beklimmen bergen van de Andes. Er zijn dan ook maar enkele succesvolle beklimmingen geweest. Lokaal noemen ze de berg El Carnicero, wat Slager betekent. De naam verwijst naar de scherpe rand van de top van de berg. Door deze rand heeft Yerupaja de meest spectaculaire top van Zuid-Amerika.

Hoogste bergen Zuid-Amerika Mercedario

6. Mercedario

⛰ 6.720 m – Argentinië

Cerro Mercedario is de hoogste piek van de Cordillera de Ramada in de Andes. Net onder de top bevinden zich Inca ruïnes. Het is een goede optie om te beklimmen als je echt ‘of the beaten path’ wilt gaan. In het hoogseizoen (december – februari) zijn er max. 5 expedities tegelijk.

Hoogste bergen Zuid-Amerika llullaillaco

5. Llullaillaco

⛰ 6.739 m – Argentinië/Chili

De Llullaillaco werd al voor het jaar 1500 beklommen door de Inca’s. Misschien heb je weleens gehoord van de kinderen van Llullaillaco? In 1999 zijn op de Lullaillaco gemummificeerde Incakinderen gevonden. Deze kinderen worden beschouwd als de best bewaarde mummies ter wereld. Volgens onderzoekers zijn de kinderen er begraven rond 1500 na Christus en maakten zij deel uit van een offerritueel genaamd capachocha.

Hoogste bergen Zuid-Amerika Huascaran

4. Nevado Huascarán

⛰ 6.768 m – Peru

Nevado Huascaran is de hoogste berg van Peru. De top van deze berg is het punt op de aarde dat het verst van het centrum verwijderd is. Hierdoor kun je op deze top de zwaartekracht het minst voelen. Je kunt de berg in 6 dagen beklimmen vanuit Huaraz.

Hoogste bergen Zuid-Amerika Monte Pisses

3. Monte Pissis

⛰ 6.795 m – Argentinië

Monte Pissis is nummer 3 op de lijst van hoogste bergen van Zuid-Amerika. Hij is vernoemd naar Pedro José Amadeo Pissis, een Franse geoloog die werkte voor de Chileense overheid. De berg is heel droog, maar heeft een uitgebreide gletsjer. De berg kan beklommen worden vanuit Copiapo met een 12- of 14-daagse expeditie.

Hoogste bergen Zuid-Amerika Ojos del Salado

2. Ojos del Salado

⛰ 6.880 m – Argentinië/Chili

Ojos del Salado is de op een na hoogste berg van Zuid-Amerika en de hoogste berg van Chili. De top bestaat eigenlijk uit twee pieken die vrijwel even hoog zijn en waarvan er één in Chili ligt en de ander in Argentinië. Op 6.390 m hoog bevindt zich een kratermeer van ongeveer 100 m. Dit is het hoogst gelegen meer ter wereld. Ojos del Salado is vrij eenvoudig te beklimmen. Een expeditie duurt meestal tussen de 8 en 10 dagen.

Hoogste bergen Zuid-Amerika Aconcagua

1. Aconcagua

⛰ 6.959 m – Argentinië

Aconcagua staat op nummer 1 op deze lijst van hoogste bergen van Zuid-Amerika en is tevens de hoogste berg van heel Amerika. Alleen in Azië zijn hogere bergen te vinden. De berg heeft een aantal gletsjers, waarvan Poolse gletsjer en de Engelse gletsjer de bekendste zijn. De berg is een populaire berg om te beklimmen, omdat het een vrij gemakkelijke berg is. Wel zijn de effecten van de grote hoogte zwaar. het record voor beklimming staat op 5 uur en 45 minuten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *